Kadin budu köftesi

      Reacties uitgeschakeld voor Kadin budu köftesi

Kadin budu köftesi

Vrouwendijen
Vrouwendijen is een Turks gehakt-met-rijst-gerecht, dat vaak koud wordt gegeten.
Het is daarom geschikt als onderdeel van een koud buffet, maar ook als hoofdgerecht
of avondsnack. Het is ook makkelijk als u visite krijgt. U maakt het gerecht een dag
van tevoren en u hoeft het alleen maar uit de koelkast te halen.
Het is wel wat bewerkelijk, maar zeker de moeite waard.
De turkse naam is: KADIN BUDU KOFTESI (kadin = vrouw, budu = dij, kofte =
gehaktbal).
Recept printen
Recept categorie: met rijst/ met vlees
Land van herkomst: Turkije
Porties: 4
Van wie is dit recept: Astrid Veltman

Wat gaat er in:

  • 75 gr rijst (te koop in de Turkse winkel)
  • 500 gr runder- of lamsgehakt
  • 1 ui
  • zout (peper, paprikapoeder)
  • 1 ei
  • bloem
  • olie ((olijfolie is het lekkerst: de Turkse Kristal Zeytinyagi is te koop in blikken in diverse maten. Het is een lichte soort en zeer geschikt voor de Turkse gerechten))

Hoe maak ik het klaar:

  • Kook de rijst in ruim water met zout (of met een bouillonblokje) in ± 18 minuten gaar en laat hem uitlekken.
  • Snipper de ui in heel kleine stukjes.
  • Neem het liefst een koekenpan met anti-aanbaklaag en gebruik een heel klein beetje boter.
  • Bak de ui en het gehakt halfgaar, roer voortdurend.
  • Het gehakt moet los blijven en niet compleet gaar zijn.
  • Laat de rijst en het gehakt in een kom afkoelen.
  • Doe de rijst en het gehakt bij elkaar, doe er zout, zwarte peper, paprikapoeder en eventueel een theelepeltje gehaktkruiden bij.
  • Kneed alles met de handen door elkaar; het wordt een wat vettige massa.
  • Maak van deze massa balletjes: neem een stuk ter grootte van een flink ei en maak er een ovale, platte bal van (denk aan een vrouwendij).
  • Leg deze balletjes een tijdje in de koelkast om ze wat stijver te laten worden.
  • Klop het ei los in een diep bord en doe de bloem, vermengd met wat zout en peper in een ander diep bord.
  • Verwarm een flinke bodem olie in een koekenpan.
  • Wentel de balletjes eerst door het ei en dan door de bloem en bak ze met een paar tegelijk in de olie.
  • Ze moeten lichtbruin van kleur worden, het bakken duurt ± 5 minuten per kant.
  • Zorg dat het niet te snel gaat.
  • Laat de gebakken balletjes afkoelen.
  • U eet ze met de hand.
  • Serveer er een citroen bij: de meeste Turken knijpen er namelijk wat druppels citroen over, voordat ze de balletjes eten.