Kerst koekjes uit Zwitserland

      Reacties uitgeschakeld voor Kerst koekjes uit Zwitserland

Kerst koekjes uit Zwitserland

Recept printen
Recept categorie: Koek
Land van herkomst: Zwitserse keuken
Dieët / Speciale gelegenheid: Kerst/ Vegetarisch
Porties: 4 personen
Van wie is dit recept: Onbekende auteur

Wat gaat er in:

  • 250 gram lemairemeel
  • evt. 1/2 theelepels zout
  • 2 ei ((100 gr. zonder schil gewogen) )
  • ½ theelepel anijszaad
  • 210 gram suiker

Hoe maak ik het klaar:

  • Vermeng het meel met het zuivering zout en zeef het.
  • Maak er een kuil in. 
  • Klop de eieren met de suiker schuimig en voeg de anijs toe.
  • Giet dit mengsel in de meelkuil en roer van het midden uit tot een zeer stevig deeg.
  • Gebruik het deegspatel, als het voor de houten lepel te zwaar wordt. 
  • Kneed niet te lang.
  • Vet een bakplaat in en bestrooi hem met meel.
  • Laat het kleverige deeg niet rusten, maar rol het direct krap 1/2 cm.  dik uit op een royaal met meel bestrooid werkvlak.
  • Leg een stuk plastic op het deeg om het uit te rollen, het oppervlak moet zo glad mogelijk blijven.
  • Let er ook op dat het niet aan het werkvlak gaat kleven, strooi zonodig meel eronder.
  • Strooi nu op de bovenkant van het deeg wat bloem of gezeefd meel en wrijf dit met de platte hand in het deeg.
  • Druk de houten vorm er (niet te stevig) op en haal haar voorzichtig weer weg.
  • Rader de deegvormen uit en leg ze op de bakplaat.
  • Laat de änisbrötli in een warme, droge kamer minstens 24 uur drogen (niet afdekken).
  • Bak de koeken 30-45 min. in de oven op 130 graden C., met de ovendeur op een kier. (klem er een houten lepel tussen)  Anijskoeken mogen niet bruin worden, alleen drogen.
  • Hierbij rijzen ze een beetje en krijgen hun traditionele 'voetjes'.
  • Maak van de deegrestjes chräbeli: rol ze uit tot rolletjes van ongeveer 6 cm.
  • Kerf ze diagonaal in en laat ze drogen en bakken als änisbrötli.
  • De traditionele manier van eten is de stukjes afbreken bij de inkervingen en ze in de mond laten weken alvorens te kauwen: Dat voorkomt gebroken tanden.