Kerstbrood 3

      Reacties uitgeschakeld voor Kerstbrood 3
Print

Kerstbrood 3

Categorie Brood
Keyword Kerst
porties 1 brood
Auteur Onbekende auteur

Wat gaat er in:

  • 500 gram bloem
  • 30 gram gist
  • 1,5 dl lauwe melk
  • 200 gram gesmolten boter
  • 75 gram basterdsuiker
  • 1 ei
  • 200 gram rozijnen
  • 200 gram krenten
  • 100 gram gesneden sukade
  • geraspte schil van ½ citroen
  • ½ theelepel kardemompoeder
  • ½ theelepel kruidnagel
  • 100 gram gemalen amandelen
  • 10 gram zout
  • gezeefde poedersuiker

Hoe maak ik het klaar:

  • Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje in de bloem en brokkel hier de gist in.
  • Meng deze aan met een gedeelte van de lauwe melk.
  • Voeg dan de rest van de bloem uit de kom, het ei, de basterdsuiker, de melk, de gesmolten boter, de kardemom- en kruidnagelpoeder, de gemalen amandelen en het zout toe.
  • Kneedt het deeg met beide handen flink door totdat het van de handen loslaat (ongeveer 20 minuten). 
  • Laat het nu 3 kwartier op een lauwwarme plaats rijzen.
  • Leg het deeg op een bebloemd aanrecht en kneed er bij gedeelten de krenten, de rozijnen, de sukade en de citroenrasp door.
  • Vorm het deeg tot een dikke ronde plak, rol deze eivormig uit.
  • Bestrijk de helft van het deeg met water, sla de smalle kant naar de brede kant toe, zodat deze iets uitsteekt.
  • Beboter een bakblik.
  • Leg het brood hierop en laat het op een lauwe plaats, afgedekt met een vochtige tot de dubbele hoogte rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 175 °C en bak het kerstbrood in circa 40 minuten gaar en goudgeel. 
  • Bestrijk het iets afgekoelde brood met gesmolten boter en bestuif het dik met poedersuiker.