Kievitsbonen met spek en ui

      Reacties uitgeschakeld voor Kievitsbonen met spek en ui

 

Print

Kievitsbonen met spek en ui

In West-Brabant teelde men de 'stokkievitsboon'. Dit is een gespikkelde bruine boon, die ook nu nog geteeld wordt op verscheidene plaatsen.
Categorie Gerecht met groenten
Keuken Nederlandse keuken, Recepten uit Brabant
porties 4
Auteur Koos Manders

Wat gaat er in:

  • 500 g gedroogde kievitsbonen
  • 250 g uien
  • 400 g spek
  • peper en zout
  • azijn

Hoe maak ik het klaar:

  • Was de bonen en zet ze in royaal water te weken gedurende minstens 12 uur.
  • Kook ze in het weekwater zonder zout gedurende ± 1 uur.
  • Snijd het spek in dobbelsteentjes, bak het uit en neem ze uit het vet.
  • Snijd de uien in schijven en bak ze in een gedeelte van het bakvet gaar en bruin.
  • Verwijder een gedeelte van het bonenwater. Voeg dat de rest toe aan de uien en de dobbelsteentjes gebakken spek.
  • Beng alles goed, warm even door en breng het geheel op smaak met peper, zout en een weinig azijn.

Tips / Opmerkingen

Er werden géén aardappelen bij geserveerd.