Kip met kaassaus

      Reacties uitgeschakeld voor Kip met kaassaus

 

Kip met kaassaus

Recept printen
Recept categorie: met kip
Porties: 4
Van wie is dit recept: Astrid Veltman

Wat gaat er in:

  • 1 hele kip kip (van 1200 gr)
  • 90 gr boter
  • 1 kleine ui (in dunne ringen)
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat
  • 1 1/4 dl droge witte wijn
  • 20 gr bloem
  • 3 dl hete melk
  • 2 ei
  • 1 dl slagroom
  • 25 gr geraspte Parmezaan
  • 125 gr geraspte jonge Cantal (of Gruyère)
  • Ook nodig:
  • een grote ingevette ovenschaal

Hoe maak ik het klaar:

  • Verhit 50 gr boter in een braadpan met dikke bodem en bak de uiringen hierin zachtjes in 10 minuten lichtbruin.
  • Bestrooi de kip van binnen en van buiten met zout en peper en leg hem op zijn zijkant in de braadpan.
  • Braad de kip, onder af en toe keren, met het deksel op de pan 45-60 minuten.
  • Neem de kip dan uit de pan en snijd hem in 4 stukken (2 borststukken en 2 poten).
  • Leg de kipdelen in de ovenschaal en houd ze warm.
  • Schep het braadvet op 2 eetlepels na uit de pan, schenk de wijn en 1 dl water in de pan en roer de aanbaksels los.
  • Laat het mengsel tot 1 dl inkoken en zeef het.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Smelt voor de saus 20 gr boter in een steelpan, roer de bloem erdoor en warm die 2 minuten mee.
  • Roer er de melk en het ingekookte braadvocht in gedeelten door tot een gladde saus ontstaat en laat de saus op zacht vuur nog 1 minuut koken.
  • Klop de eierdooiers met de slagroom los en roer er in gedeelten de helft van de saus door.
  • Schenk het mengsel in de steelpan terug en laat het al roerend nog 1 minuut zachtjes koken.
  • Neem de pan van het vuur en roer er de Parmezaanse kaas en 25 gr Cantal door.
  • Breng de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Breng de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Schenk de saus over de kip en strooi er 100 gr Cantal over.
  • Bak het gerecht 15-20 minuten in het midden van de oven tot de bovenkant lichtbruin is gegratineerd.