Knapperige kip

      Reacties uitgeschakeld voor Knapperige kip

 

Knapperige kip

Recept printen
Recept categorie: met kip
Porties: 4
Van wie is dit recept: Astrid Veltman

Wat gaat er in:

Voor de kip:

  • 1 hele verse kip (van 1-2 kg)
  • 1 theelepel zout
  • 1 steranijs
  • peper
  • soepgroenten (wortel, ui, selderij)

Voor de marinade:

  • 3 eetlepels honing
  • 1-2 eetlepels azijn
  • 3 eetlepels water
  • 3 eetlepels rijstwijn (of droge sherry)
  • zout
  • peper
  • maïzena

Verder:

  • olie (om te frituren)
  • citroen

Geroosterd zout en peper

  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel peper
  • 2 theelepels
  • vijfkruidenpoeder
  • kleine ondiepe pan

Peperkorrel-zout

Hoe maak ik het klaar:

  • Maak de kip panklaar.
  • Breng in een ruime pan genoeg water aan de kook om de kip te bedekken en doe er het zout, de steranijs, de peperkorrels en de kleingesneden soepgroenten in.
  • Voeg de kip toe, breng het water weer aan de kook en laat de kip 20 minuten sudderen.
  • Laat de kip in de bouillon afkoelen.
  • Haal hem eruit en dep hem droog.
  • Roer de ingrediënten voor de marinade in een ondiepe kom door elkaar.
  • Bind een touwtje om de nek van de kip en leg de kip in de marinade.
  • Draai de kip regelmatig om en laat hem 1 uur marineren, of tot alle saus is opgenomen.
  • Bestuif de kip royaal met maïzena.
  • Hang de kip aan het touwtje op een koele plaats om goed te drogen, liefst een hele nacht.
  • Frituur de kip in matig hete olie en bedruip hem daarbij regelmatig, zodat hij een gelijkmatige goudbruine kleur krijgt (gebruik daarbij het touwtje om de kip te manipuleren).
  • Laat de kip, als die bijna gaar is, geheel in de olie zakken om zeker te zijn dat hij helemaal gaar wordt.
  • Laat de kip op keukenpapier uitlekken.
  • Verdeel de kip in stukken en garneer die met schijfjes citroen.
  • Eet de kip met geroosterd zout en peper.

Geroosterd zout en peper

  • Vermeng 1 theelepel zout, 1 theelepel gemalen zwarte peper en 2 theelepels vijfkruidenpoeder in een kleine ondiepe pan en roer dit mengsel op matig vuur ± 2 minuten goed door elkaar.
  • Het roosteren maakt de smaken vrij.

Peperkorrel-zout

  • Meng 2 eetlepels zwarte peperkorrels en 2 eetlepels zout in een droge bakpan en rooster dit mengsel steeds roerend ± 1 minuut tot het zout goudbruin is.
  • Laat het mengsel afkoelen.
  • Wrijf of maal het tot het zeer fijn is, zeef het eventueel door een fijne zeef.
  • Bewaar het in een luchtdicht afgesloten pot.