Knapperige kip

      Reacties uitgeschakeld voor Knapperige kip

 

Knapperige kip

Recept categorie Gerecht met Kip
Porties 4
Auteur Astrid Veltman

Wat gaat er in?

Voor de kip:

  • 1 hele verse kip van 1-2 kg
  • 1 theelepel zout
  • 1 steranijs
  • zwarte peperkorrels
  • soepgroenten wortel, ui, selderij

Voor de marinade:

  • 3 eetlepels honing
  • 1-2 eetlepels azijn
  • 3 eetlepels warm water
  • 3 eetlepels rijstwijn of droge sherry
  • zout
  • peper
  • maïzena

Verder:

  • olie om te frituren
  • citroen

Geroosterd zout en peper

  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel gemalen zwarte peper
  • 2 theelepels
  • vijfkruidenpoeder
  • kleine ondiepe pan

Peperkorrel-zout

  • 2 eetlepels zwarte peperkorrels
  • 2 eetlepels zout

Hoe maak ik het klaar?

  1. Maak de kip panklaar.
  2. Breng in een ruime pan genoeg water aan de kook om de kip te bedekken en doe er het zout, de steranijs, de peperkorrels en de kleingesneden soepgroenten in.

  3. Voeg de kip toe, breng het water weer aan de kook en laat de kip 20 minuten sudderen.

  4. Laat de kip in de bouillon afkoelen.
  5. Haal hem eruit en dep hem droog.
  6. Roer de ingrediënten voor de marinade in een ondiepe kom door elkaar.
  7. Bind een touwtje om de nek van de kip en leg de kip in de marinade.
  8. Draai de kip regelmatig om en laat hem 1 uur marineren, of tot alle saus is opgenomen.
  9. Bestuif de kip royaal met maïzena.
  10. Hang de kip aan het touwtje op een koele plaats om goed te drogen, liefst een hele nacht.
  11. Frituur de kip in matig hete olie en bedruip hem daarbij regelmatig, zodat hij een gelijkmatige goudbruine kleur krijgt (gebruik daarbij het touwtje om de kip te manipuleren).

  12. Laat de kip, als die bijna gaar is, geheel in de olie zakken om zeker te zijn dat hij helemaal gaar wordt.
  13. Laat de kip op keukenpapier uitlekken.
  14. Verdeel de kip in stukken en garneer die met schijfjes citroen.
  15. Eet de kip met geroosterd zout en peper.

Geroosterd zout en peper

  1. Vermeng 1 theelepel zout, 1 theelepel gemalen zwarte peper en 2 theelepels vijfkruidenpoeder in een kleine ondiepe pan en roer dit mengsel op matig vuur ± 2 minuten goed door elkaar.

  2. Het roosteren maakt de smaken vrij.

Peperkorrel-zout

  1. Meng 2 eetlepels zwarte peperkorrels en 2 eetlepels zout in een droge bakpan en rooster dit mengsel steeds roerend ± 1 minuut tot het zout goudbruin is.

  2. Laat het mengsel afkoelen.
  3. Wrijf of maal het tot het zeer fijn is, zeef het eventueel door een fijne zeef.
  4. Bewaar het in een luchtdicht afgesloten pot.