Koolstamppot

      Reacties uitgeschakeld voor Koolstamppot
Print

Koolstamppot

Categorie Gerecht met groenten, Gerecht met vlees, Stamppot
porties 4
Auteur Astrid Veltman

Wat gaat er in:

  • 1 1/2 kg kruimige aardappelen
  • 1 kg witte of groene kool
  • 2 uien
  • 200 gr salami cervelaatworst of chorizo (ongesneden)
  • 3 theelepels Provençaalse kruiden
  • 1 theelepel bouillonpoeder
  • 250 gr verse worst runderrookworst

Hoe maak ik het klaar:

  • Schil en was de aardappelen en snijd ze in 2 of 4 stukken.
  • Maak de kool schoon en snijd hem in repen.
  • Pel de uien en snijd ze klein.
  • Snijd de gekozen worstsoort in blokjes.
  • Bak de blokjes salami of worst in een grote braadpan zachtjes uit en neem ze uit de pan zodra het vet eruit is gelopen.
  • Bak in dit achtergebleven vet de uien 1 minuut aan.
  • Voeg de aardappelen, de kool en de Provençaalse kruiden toe en bak deze al roerend op hoog vuur aan.
  • Voeg het bouillonpoeder en ± 2 dl water toe, breng alles, afgedekt, aan de kook en kook het gerecht in ± 20 minuten gaar.
  • Bak of grilleer intussen de verse worst bruin en gaar of wel de rookworst.
  • Stamp de aardappelen, de kool en de uien door elkaar.
  • Leg de verse worst of de in plakjes gesneden rookworst erop en warm de stamppot zo nodig nog even goed door.

Tips / Opmerkingen

Variaties:

  • Neem prei in plaats van ui.
  • Bestrooi de stamppot met geraspte kaas in plaats van met worst en zet hem voor het serveren onder een hete grill of in een hete oven.