Kweepeergelei

      Reacties uitgeschakeld voor Kweepeergelei

 

Kweepeergelei

Recept categorie Gerecht met fruit, Nagerecht
Porties 4
Auteur Onbekende auteur

Wat gaat er in?

  • 1 kg kweeperen
  • 1 kg suiker

Hoe maak ik het klaar?

  1. Van de rijpe kweeën wordt de "wol" met een doek verwijderd.
  2. Dan worden de vruchten zonder ze te schillen - want in de schil zit het meeste aroma - in kleine stukjes gesneden en met weinig water op het vuur gezet, dat de vruchten zijn bedekt.
  3. Het fruit wordt langzaam verhit tot ze week zijn.
  4. Vervolgens alles door een fijn haren zeef of, nog beter, in een filtreerdoek (beddelaken) doen en lang laten uitlekken. Niet persen, van het vruchtvlees kan je nog jam maken.
  5. Het koud geperste of met een sapwinner gewonnen sap in de verhouding 1000 g suiker op 1 ltr. sap onder voortdurend afschuimen tot de geleiproef* koken.
  6. Daarna de voorverwarmde Weck inmaakglazen vullen.
  7. Met deksel en inmaakring sluiten en 10 minuten bij 90° C inmaken.
  8. * Als een druppel gelei op een koud bord stijf is zonder een waterrandje als die is afgekoeld.