Lamsterrine met vruchten

      Geen reacties op Lamsterrine met vruchten

 

Lamsterrine met vruchten

Dit recept is afkomstig van mevrouw Kaldenbach.

Recept categorie Bijgerecht, Gerecht met fruit, Gerecht met vlees, Voorgerecht
Auteur Miele.nl

Wat gaat er in?

  • 100 gram geschaafde amandelen
  • 1 tl komijnzaad
  • 1/2 tl kardemomzaadjes
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 tl geraspte verse gember
  • 6 gedroogde abrikozen
  • 200 gr sultanarozijnen
  • 1 theezakje
  • 1 uitgebeende lamsschouder
  • 200 gram vers spekvet
  • 1 ei
  • Takjes verse tijm
  • 3 tl zout
  • Geraspte verse peper

Hoe maak ik het klaar?

  1. Zet thee van het theezakje. Snijd de abrikozen in vieren. Snijd de sultanarozijnen als ze groot zijn in tweeën. Week deze in de warme thee. Schil de gember en rasp deze.
  2. Rooster de amandelen met de komijn- en de kardemomzaadjes in een droge anti-aanbak pan. Laat de amandelen lichtbruin worden. Blijf erbij want het verbrand snel.
  3. Ontbot de lamschouder en snijd het vlees in grove blokken. Snijd het vetspek in blokjes. Wrijf de terrine (een grote of kleine terrinepotjes) in met het vetspek.
  4. Draai het lamsvlees en het spek eenmaal door de vleesmolen (niet te fijn) en bewaar het in een grote kom. Doe de gember en de kaneel bij het vlees. Breng op smaak met zout en peper (zelf gebruik ik bij voorkeur Ceylon kaneel (Jonnie Boer) en een Tellicherry zwarte peper).
  5. Klop het ei los en doe deze bij het vlees samen met de abrikozen, de sultanarozijnen en de amandelen met de komijn- en kardemomzaadjes. Meng alles goed door elkaar. Doe het mengsel in de terrine. Vul niet tot boven af, want hij komt nog een beetje omhoog. Het deksel moet nog dicht kunnen voor het rijpen. Leg er een paar takjes verse tijm op en sluit het deksel.
  6. Zet de terrine in een waterbad gevuld met kokend water (au bain-marie) en bak hem 1 uur in een op 200 °C voorverwarmde oven. Laat afkoelen met het deksel van de terrine af. Doe het deksel erop als het is afgekoeld en laat de terrine 3 dagen rijpen voor je hem gaat eten.