Leidse hutspot I

      Reacties uitgeschakeld voor Leidse hutspot I

 

Leidse hutspot I

De derde oktober 1574 begaf de jongeling Schaelk zich buiten de wallen om te

onderzoeken waarom het zo merkwaardig stil was op de bezette schans. De

Spanjaarden bleken gevlucht te zijn! En wel zo haastig dat hij ter plekke nog een pot

met een niet geheel verorberde Spaanse stoofpot met vlees vond. Als herinnering aan

het einde van dit zware beleg wordt daarom in

Leiden traditioneel op 3 oktober hutspot en wittebrood met haring gegeten. De

wittebroden met haring werden door de eerste schepen, die na het beleg Leiden in

voeren, gebracht. De hutspot die wij nu maken, lijkt niet meer op de originele

Spaanse stoofpot en aardappelen hebben er zeker niet ingezeten, want de aardappel

was in die tijd in Europa nog niet bekend.

Recept categorie Gerecht met groenten, Gerecht met vlees, Stamppot
Keuken: Recepten uit Noord Holland
Porties 4
Auteur Astrid Veltman

Wat gaat er in?

  • 500 gr witte bonen
  • zout
  • 11/2 kg winterwortelen
  • 750 gr pastinaken
  • 500 gr uien
  • 500 gr mager spek
  • 500 gr klapstuk

Hoe maak ik het klaar?

  1. Week de witte bonen een nacht in water.
  2. Breng ze in het weekwater met wat zout aan de kook en voeg het spek en de klapstuk toe.

  3. Schrap de wortelen en de pastinaken en snijd ze in blokjes.
  4. Snipper de uien.
  5. Voeg dit alles bij de bonen en het vlees en laat de hutspot nog 45-60 minuten zachtjes koken.

  6. Let op dat de inhoud niet droog kookt en aanbrandt; voeg zo nodig wat water toe.
  7. Neem de stukken vlees uit de hutspot en snijd ze in plakken.
  8. Roer de hutspot met een houten lepel door (niet stampen) en kruid met versgemalen peper.

  9. Serveer het in plakken gesneden vlees erbij.