Lemper met kipvulling

      Reacties uitgeschakeld voor Lemper met kipvulling

 

Lemper met kipvulling

kleefrijstrolletjes met kipvulling
Recept printen
Recept categorie: Bijgerecht/ met kip
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 24 stuks
Van wie is dit recept: indischkookboek.nl

Wat gaat er in:

  • 1000 gram ketan (kleefrijst)
  • 1 liter water
  • snufje zout
  • 1 spriet sereh (citroengras)
  • 1/2 blokje santen (kokosmelk)
  • voor de vulling
  • 1000 gram kip
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 dl slaolie
  • 2 fijngemaakte kemirinootjes
  • 2 blaadjes salam (Indonesische laurier)
  • 2 sliertjes daun pandan (soort palmblad)
  • 1 spriet sereh (citroengras)
  • 1 theelepel laospoeder (galanga, verwant aan gember)
  • 1 theelepel kencurpoeder (verwant aan gember)
  • 2 theelepels kunyit (kurkuma)
  • 3 theelepels suiker
  • zout
  • 1/4 blokje santen (kokosmelk)

Hoe maak ik het klaar:

  • Was de ketan in een zeef totdat het water helder is.
  • Breng de ketan met het water, het zout, de sereh en het blokje santen op een hoog vuur aan de kook.
  • Roer goed, totdat het water verdampt is en draai het vuur uit.
  • Laat de ketan 10 minuten rusten. Verwarm een stoompan ongeveer 10 minuten voor en doe in de gaatjespan de ketan en laat deze 30 tot 45 minuten gaar stomen.
  • Maak intussen de vulling : kook de kipfilet met een beetje water ongeveer 30 minuten zacht. Giet het water af en laat de kipfilet uitlekken.
  • Pluis daarna het vlees uit tot 'draadjes'.
  • Pel de ui en de knoflook, rasp de ui heel fijn en pers de knoflook uit.
  • Laat in een wadjan de slaolie goet heet worden en fruit de ui en de knoflook glazig.
  • Voeg alle bumbus toe, behalve de sqnten en fruit ook dit goed mee.
  • Voeg dan het kippenvlees toe en roer dat totdat alles is vermengd.
  • Rasp het blokje santen en laat de santen erbij smelten.
  • Als de vulling goed droog is, verwijder de blaadjes en sereh.
  • Neem op een stukje plastic- of aluminiumfolie een schepje warme ketan, druk de ketan plat en leg er een eetlepel vulling op.
  • Rol de rijst om de vulling en sluit dan de folie.
  • Het moeten mooie rolletjes worden, de vulling mag er niet 'uitlopen'.
  • Serveer de lempers warm.
  • De lempers kunnen kant en klaar worden ingevroren en worden opgewarmd in de stoompan, magnetron of (in aluminiumfolie) in de oven.