Luxe abrikozenvlaai

      Geen reacties op Luxe abrikozenvlaai

 

Luxe abrikozenvlaai

Luxe abrikozenvlaai

Recept printen Pin
Recept categorie: Taart
Land van herkomst: Limburg
Porties: 8 personen
Van wie is dit recept: Miele.nl

Wat gaat er in:

Voor het deeg:

  • 350 gram bloem
  • 7 gram instant gist
  • 22 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 ml melk
  • 50 ml water
  • 2 theelepels amandelaroma
  • 45 gram roomboter (zachte gezouten)
  • 1 ei
  • Zout
  • Paneermeel ( of beschuitkruim)

Voor de vulling:

  • 600 gram abrikozen ( uit blik)
  • 300 gram abrikozenjam
  • 30 gram maïzena
  • Mespunt peper
  • 15 ml abrikozenlikeur

Extra nodig:

  • Rastervorm ((eventueel))
  • Vlaaivorm (met een diameter van 26 cm)

Hoe maak ik het klaar:

Vulling:

  • Bereid de vulling een dag van tevoren.
  • Laat de abrikozen goed uitlekken in een zeef.
  • Hak de helft van de abrikozen grof.
  • Pureer de andere helft samen met de confituur
  • met de staafmixer. Meng de gehakte en de gepureerde abrikozen door elkaar. Doe dit in een pan.
  • Meng de maïzena met de likeur en witte peper en voeg die bij de abrikozen.
  • Kook dit circa 2 minuten voorzichtig.
  • Bewaar in de koelkast.

Vlaai:

  • Doe alle ingrediënten (behalve de boter en het zout) voor het deeg in de kom van de mixer en meng op een lage stand, totdat al het vocht is opgenomen.
  • Dit duurt ongeveer 2-3 minuten.
  • Voeg het zout toe en kneed 5 minuten op een hogere stand.
  • Voeg de boter toe en kneed totdat dit is opgenomen en het deeg soepel is.
  • Dit duurt ongeveer 4-6 minuten.
  • Neem het deeg uit de kom en leg het op een ingevette werkplek.
  • Maak eventueel uw handen vochtig als het blijft plakken.
  • Bol het deeg op, leg het in een ingevette kom, dek die af en zet het te rijzen voor 45-60 minuten.
  • Neem het deeg uit de kom en houdt 1/3 achter voor het raster.
  • Rol 2/3 ervan uit en bekleed daarmee een ingevette vlaaivorm.
  • Prik het deeg in met een vork en laat het nog even rijzen, totdat het een beetje opzwelt.
  • Strooi wat paneermeel of beschuitkruim op de bodem.
  • 10. Schep de vulling erin.
  • 11. Rol het resterende deel uit tot een ronde lap en prik daaruit met de rastervorm het raster of snijd zelf reepjes en leg die dwars over de vulling.
  • Bakken:
  • Verwarm de oven voor op 180 °C Boven-onderwarmte voor 20 à 25 minuten.
  • Plaats de vlaai op het rooster voor een mooier bakresultaat.
  • Voor een wat steviger bodem kunt u de vlaai nog even nabakken op alleen onderwarmte.

Bereidingstips

  • De vlaai kan worden afgelakt met een siroopje van een deel suiker, half deel water en half deel abrikozenlikeur.