Luzerner fondue

      Reacties uitgeschakeld voor Luzerner fondue
Luzerner fondue

Luzerner fondue

Recept printen Pin
Recept categorie: Fondue/ met kaas
Land van herkomst: Zwitserse keuken
Van wie is dit recept: Astrid Veltman

Wat gaat er in:

  • 0.5 teentje knoflook
  • 360 gr Gruyère (geraspte )
  • 240 gr geraspte Diverse kaassoorten (Sbrinz of Friese Kanter)
  • 3 dl witte wijn
  • 1 koffielepel citroensap
  • 3 afgestreken koffielepels maïzena
  • 1/2 dl Kirschwasser (1 glaasje)
  • 2 eetlepels fijngehakte kruiden (dragon, citroenkruid, alsem 2 gepelde en)
  • tomaten (ontpitte / in brunoise blokjes)
  • 50 gr morilles champignons (gedroogde en geweekte )
  • boter
  • peper
  • nootmuskaat

Hoe maak ik het klaar:

  • Strijk een fonduepot (caquelon) in met het halve teentje knoflook.
  • Vermeng de geraspte kaassoorten goed en doe hem in de pan.
  • Roer de wijn, de maïzena en het citroensap door elkaar en meng het door de kaas.
  • Breng alles onder stevig roeren aan de kook.
  • Roer met een houten lepel in 8-vorm, zo wordt de kring onderbroken en kan de kaas niet in draden trekken.
  • Voeg het Kirschwasser toe en breng verder op smaak met peper en nootmuskaat.
  • Laat zachtjes verder koken.
  • Laat de morilles ondertussen 5 minuten weken in koud water.
  • Laat ze uitlekken, snijd ze in stukjes en laat ze 10 minuten smoren in boter.
  • Roer de morilles samen met de stukjes tomaat en de fijngehakte kruiden door de fondue en zet de fonduepot op een verwarmingselement op tafel.
  • Serveer met ± 250 gr stokbrood per persoon.

Tips / Opmerking

Klontert de gesmolten kaas, voeg dan wat citroensap of wijnazijn toe.
Tip:
Is de fondue te dik, roer er dan een glaasje warme witte wijn door. 
Is hij te dun, voeg dan al roerend een handvol gemalen kaas toe of dik de saus bij met maïzena, aangelengd met witte wijn.