Maaltijdsoep met ham en prei

      Reacties uitgeschakeld voor Maaltijdsoep met ham en prei

Maaltijdsoep met ham en prei

Print
Categorie: Soepen
porties: 4
Auteur: Astrid Veltman

ingrediënten

  • 500 gr aardappelen afkokers
  • 500 gr prei
  • 40 gr boter
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 30 gr bloem
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 2 1/2 dl melk
  • 3 kippenbouillon tabletten
  • 300 gr gekookte ham dikke plak
  • 2 eetlepels kervel potje

Bereidingswijze

  • Snijd de prei in smalle ringetjes.
  • Snipper de ui.
  • Plet het teentje knoflook met de platte kant van een mes en snipper het ook.
  • Snijd de plak ham in smalle reepjes.
  • Hak de kervel fijn.
  • Schil de aardappelen en kook ze in 5 dl water.
  • Doe ze in een zeef, maar vang het kookvocht op.
  • Wrijf ze met een houten lepel door de zeef en roer de puree door het kookvocht.
  • Smelt de boter in een pan met een dikke bodem.
  • Fruit de uien 3 minuten, roer de knoflook erdoor en voeg daarna de prei toe.
  • Schep alles 3 minuten om.
  • Strooi de bloem en het kerriepoeder erover en schep alles nog eens goed om.
  • Schenk er 1 liter koud water bij.
  • Blijf roeren tot alles weer aan de kook is gekomen en de soep licht gebonden is.
  • Laat de soep 8 minuten zachtjes koken.
  • Doe de melk en de dunne aardappelpuree erbij en voeg de bouillontabletten en de hamreepjes toe.
  • Blijf zolang roeren tot de soep opnieuw aan de kook is gekomen.
  • Voeg naar smaak wat peper en/of zout toe.
  • Roer daarna de kervel erdoor.
  • Doe de soep over in een warme terrine.
  • Eet er een paar sneden beboterd boerenbruin bij.