Panettone

      Geen reacties op Panettone

 

Panettone di Milano

Milanees kerstnoten-vruchtenbrood,
door een Milanese bakker, genaamd Toni. Het brood heette toen ‘pan de Toni’, maar in de loop der eeuwen is het Panettone geworden. Panettone wordt door de Italianen zelf weinig thuis gebakken, omdat de broden in de winkels van prima kwaliteit zijn. Dit recept geeft een iets minder luchtig brood dan uit de winkel, maar het lijkt er veel op en is net zo lekker. Het brood wordt origineel in een speciale panettonevorm gebakken, maar deze vormen zijn buiten Italë bijna niet te koop. In een ronde taartvorm met een kraag van aluminiumfolie gaat het ook. Om de Panettone wordt een feestelijk lint gebonden.
Recept printen
Van wie is dit recept: Albert Heijn / Allerhande

Wat gaat er in:

  • 150 ml melk
  • 500 g bloem
  • 14 g gist (zakje à 7 g)
  • 50 g suiker
  • 6 ei
  • 1 citroen (schoongeboend)
  • 1 sinaasappel (schoongeboend)
  • 250 g boter (op kamertemperatuur)
  • 100 g sukade
  • 200 g studentenhaver

Keukenspullen

  • staande mixer met deeghaken
  • hoge springvorm (Ø 18 cm en 8 cm hoog)
  • satéprikker

Hoe maak ik het klaar:

  • Verwarm de melk in een steelpan, maar laat niet koken. Doe de lauwwarme melk, bloem, gist, suiker, 5 eieren (per panettone) en het zout in de kom van de staande mixer met deeghaken en meng 2 min. op de laagste stand. Verhoog de snelheid tot middelhoog en meng 7 min. tot een samenhangend deeg. Schraap tussentijds de randen van de kom schoon.
  • Rasp ondertussen de gele schil van de citroen en de oranje schil van de sinaasappel. Voeg het citrusrasp met de boter toe aan het deeg en meng 7 min. op middelhoge snelheid. Schraap tussentijds de randen van de kom schoon. Voeg de sukade en studentenhaver toe en meng 1 min. door het deeg. Schep het beslag in een ruime kom en dek af met vershoudfolie. Laat 12 uur in de koelkast rusten.
  • Vet de springvorm en de randen royaal in het boter. Neem het deeg uit de kom en kneed kort door. Vorm het nog plakkerige deeg tot een bal en doe in de springvorm. Dek het deeg losjes af met vershoudfolie en laat op een warme, tochtvrije plek 3 uur rijzen tot het boven de rand uitkomt.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Klop het resterende ei los. Bestrijk het deeg ermee en bak ca. 20 min. onder het midden van de oven. Verlaag de oventemperatuur naar 150 °C en bak nog ca. 45 min. Steek er na 40 min. een satéprikker in. Komt deze er schoon uit, dan is de panettone gaar.
  • Neem de panettone uit de springvorm en laat 30 min. afkoelen op een rooster. Serveer lauwwarm of op kamertemperatuur.

Tips / Opmerking

Lekker met boter of mascarpone.