Mousse van kip met balsamico-aspic

      Reacties uitgeschakeld voor Mousse van kip met balsamico-aspic

Mousse van kip met balsamico-aspic

Recept printen
Recept categorie: met kip
Porties: 4 personen
Van wie is dit recept: Onbekende auteur

Wat gaat er in:

  • 250 gram kip
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 10 blaadjes witte gelatine
  • 1 liter kippenbouillon ((van tabletten))
  • ca. 75 ml slagroom
  • zout
  • peper
  • 2 eetlepels azijn
  • 1 eetlepel honing

Hoe maak ik het klaar:

  • Controleer de kipfilet op stukjes bot en andere ongerechtigheden. 
  • Smeer een platte rechthoekige of vierkante schaal met iets opstaande rand dun in met zonnebloemolie. Week de gelatineblaadjes in een met water gevulde kom.  
  • Giet een halve liter kippenbouillon in een pan. 
  • Breng aan de kook. 
  • Doe de kipfilet in de bouillon en pocheer de kip in ongeveer 25 minuten gaar. 
  • Laat de kipfilet iets afkoelen en snijd hem in blokjes. 
  • Pureer het kippenvlees met behulp van een elektrische keukenmachine. 
  • Voeg tijdens het fijnmalen de slagroom toe. 
  • Het mengsel dient smeuïg te zijn. 
  • Breng deze mousse van kip op smaak met zout en peper. 
  • Verdeel de mousse over vier kleine bakjes en dek deze af met folie. 
  • Laat de mousse ongeveer een uur in de koelkast opstijven. 
  • Giet een halve liter kippenbouillon in een sauspan.
  • Breng aan de kook. 
  • Roer de balsamicoazijn en de honing door de bouillon. 
  • Knijp de gelatineblaadjes goed uit. 
  • Giet een bodempje water in een steelpan en breng aan de kook. 
  • Los de gelatineblaadjes hierin al roerend op.
  • Roer deze vloeistof door de kippenbouillon die nog een minuut zachtjes moet doorkoken, totdat alle gelatine is opgenomen.
    Giet de bouillon in de schaal en laat hem afkoelen en tot aspic stollen. 
  • De aspic dient circa een halve centimeter dik te zijn. 
  • Hak de aspic in kleine stukjes of snijd hem in ruitjes of figuurtjes. 
  • Plaats de kleine bakjes met mousse in het midden van een bord. 
  • Schep de aspic eromheen. 
  • Serveer bij dit gerecht warm stokbrood met boter of toast.  

Tips / Opmerking

Serveertip: De aspic kan ook worden geserveerd bij een kant-en-klaar gekochte paté. Serveer bij deze paté kleine augurkjes en stokbrood of toast.