Nieuwjaarskoek met noten

      Reacties uitgeschakeld voor Nieuwjaarskoek met noten

Nieuwjaarskoek met noten

Deze rijk gevulde koek met noten en rozijnen bereidt u volgens een oud recept uit Polen.
Hij is het lekkerst als u hem al 2-3 weken van tevoren maakt.
Recept printen
Recept categorie: Koek
Land van herkomst: Polen
Dieët / Speciale gelegenheid: Oud & Nieuw
Van wie is dit recept: Astrid Veltman

Wat gaat er in:

  • 5 ei
  • 250 gr fijne suiker
  • 1 eetlepel kruidnagel
  • 1 eetlepel kaneel
  • 250 gr rozijnen
  • 250 gr amandelen (of gemengde noten / geen hazelnoten)
  • 150 gr bloem

Hoe maak ik het klaar:

  • Vet een vlaaivorm van 28 cm doorsnede in en bestuif hem dun met bloem.
  • Scheid de eieren met een eierscheider en klop de eiwitten met een mespunt zout in een vetvrije kom heel stijf.
  • Klop de dooiers met de suiker tot de massa als een dik, zachtgeel lint van de gardes loopt.
  • Schep de kruiden, de amandelen, de rozijnen en de bloem er in gedeelten door.
  • Spatel de eiwitten er luchtig door en bak de koek in het midden van een warme oven (150°C) in ± 50 minuten gaar.
  • Snijd de koek uit de oven met een natgemaakt mes in repen, laat die verder afkoelen en bewaar ze in een goed afsluitbaar koekblik tot Nieuwjaarsdag.
  • Van even liggen wordt de koek alleen maar lekkerder.