Oma’s bietjes

      Reacties uitgeschakeld voor Oma’s bietjes
Print

Oma's bietjes

Categorie Gerecht met groenten, Gerecht met vlees, Stamppot
porties 4
Auteur Astrid Veltman

Wat gaat er in:

  • 750 gr rauwe bietjes
  • 1 theelepel grof zeezout
  • 6 grote tenen knoflook
  • zwarte peper uit de molen
  • 4 takjes verse tijm
  • 1 dl olijfolie
  • 1 dl donkere sherryazijn
  • 1 ui
  • 1 friszure appel
  • 4 hardgekookte eieren
  • 200 gr versnipperd ontbijtspek
  • klontjes boter of één grote klont boter
  • 1 kg aardappelen

Hoe maak ik het klaar:

  • Doe de schoongeboende bietjes (laat 1 cm van het groen zitten, zodat ze niet 'leegbloeden') en alle ingredinten tot en met de azijn in een ovenschaal.
  • Dek de schaal goed af met aluminiumfolie, leg het deksel daarop en zet hem 1-1 1/2 uur (afhankelijk van het formaat van de bietjes) in een op 160°C voorverwarmde oven.
  • Kook de aardappelen gaar.
  • Bak intussen het ontbijtspek in de boter uit (of laat alleen de boter smelten).
  • Hak de appel en de ui in de foodprocessor tot bijna moezig en roerbak ze in het vet tot ze zacht zijn.
  • Pel de gare bieten en rasp ze in de foodprocessor.
  • Wip de nu heel zachte tenen knoflook uit hun vel en stamp ze, met de aardappelen fijn.
  • Roer of stamp alles door elkaar.
  • Maak de stamppot smeuïg met het (gezeefde) stoofvocht van de bietjes en roer er de in kleine stukjes gesneden hardgekookte eieren door.