Pasta maken 1

      Geen reacties op Pasta maken 1

 

Pasta maken 1

Fabrieksdeegwaren lijken alleen qua vorm op zelfgemaakte pasta. Gedroogde deegwaren uit een pakje worden lekker door de saus die u erbij maakt. Zelfgemaakte pasta is een lekkernij op zich, want hij wordt gemaakt met verse eieren. Daardoor is hij voller van smaak en fluweliger van structuur. Zelf pasta maken is eigenlijk niet moeilijk, vooral niet als u wel eens zelf een taart of een cake bakt en gewend bent om met deeg om te gaan.
Recept categorie Basisrecept, Pasta
Keuken: Italiaanse keuken
Porties 4 personen
Auteur Onbekende auteur

Wat gaat er in?

  • 400 gr tarwebloem + wat extra voor het bestuiven
  • 1 theelepel zout afgestreken
  • 4 eieren

Hoe maak ik het klaar?

  1. de eieren erin en werk ze met de hand door de bloem om het kuiltje. Meng er steeds wat meer bloem door tot de eieren alle bloem hebben opgenomen en het deeg nog soepel blijft. Wordt het deeg te droog, voeg dan een beetje water toe; blijft het te slap, doordat u grote eieren gebruikt, voeg dan nog wat bloem toe. Reken 1 ei per 100 gr bloem. Was de handen, maak het werkvlak schoon en begin te kneden. Na 10 minuten moet u een blinkende, elastische deegbal hebben. Wikkel die in vershoudfolie en laat hem in de koelkast rusten of dek hem af met een vochtige doek. Nu kunt u een pastamachine gebruiken voor het uitrollen, maar vergeet niet het deeg met bloem te bestuiven, anders kleeft alles aan de machine. U kunt het deeg ook met een deegrol uitrollen. Smeer die eerst in met een beetje olie en wrijf hem goed in met bloem. Hiervoor gebruikt u het best een dunne pastarol. Verdeel het deeg in kleine porties en rol de eerste bal zo snel mogelijk uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een ovale lap. Rol ze van u weg en draai het vel telkens een kwartslag. Als het dunner begint te worden, draait u het uiteinde rond de deegrol en trekt u het vel zachtjes naar u toe. rol het deegvel flinterdun uit, bestuif het met bloem, vouw het lichtjes op en dek af met een doek. Bewerk de andere porties op dezelfde manier. Nu kunt u tagliatelle snijden, ravioli maken, tortellini, vlindertjes, lasagne, etc. of u kunt dunne spaghetti, tagliatelle door de pastamachine draaien. Leg de gesneden of gedraaide pasta niet op elkaar, anders gaan ze aan elkaar kleven. U kunt ze eventueel laten drogen op een bezemsteel die u tussen twee stoelen hangt, maar als u ze meteen gaat gebruiken, is dat niet nodig. Varianten Voor volkoren deegwaren mengt u volkorenmeel met gewone witte bloem. Het deeg kan ook met verschillende ingrediënten worden gekleurd en geparfumeerd, zoals tomatenconcentraat, gehakte spinazie, basilicum of zelfs inktvisinkt. Pas dan wel het aantal eieren aan, want hetgeen wordt toegevoegd, bevat ook vocht. Pasta koken Pasta koken is gemakkelijk en toch kunt u door onachtzaamheid het hele gerecht laten mislukken. De kooktijd is namelijk essentieel: 1 minuut te lang koken voor gedroogde fabriekspasta of enkele seconden voor verse pasta kan fataal zijn. Ook de keuze van de pan is belangrijk. Pasta heeft immers veel water nodig. Gebruik dus een grote, hoge kookpan en reken 1 liter water per 100 gr pasta. Breng het water aan de kook en voeg zout toe. Pas de hoeveelheid zout aan aan het zoutgehalte van de saus die u erbij gaat geven en aan uw persoonlijke smaak. Wacht nadat u het zout heeft toegevoegd even tot het water weer volop kookt en voeg dan alle deegwaren in één keer toe. Roer, als de pasta zacht wordt, alles door elkaar, zet het deksel op de pan en wacht tot het water weer volop kookt om het deksel te verwijderen. Giet de pasta direct en snel af. Fabriekspasta De kooktijd van gedroogde pasta varieert, afhankelijk van de vorm, de dikte en de kwaliteit ervan. Volg de gebruiksaanwijzing
  2. op de verpakking, maar begin 2 minuten voor het einde van de aangegeven kooktijd al te proeven. Zo gauw de witte kern verdwenen is, maar het buitenste nog bijtvast of 'al dente' is, is het hoog tijd om de pasta af te gieten. Vergeet niet dat deegwaren nog nagaren tot ze op uw bord belanden. Werk dus heel snel. Gebruik een grote vergiet, schud twee, drie keer en giet de pasta meteen weer in de kookpan of in een grote kom, zodat er nog een beetje kookwater overblijft. Dat voorkomt uitdrogen. Roer de saus er meteen door, of werk er met een vork en een lepel boter of olie door. Maar laat de pasta nooit staan zonder saus of vetstof: dan wordt alles één kleverige massa. Verse pasta Verse pasta koken gebeurt op dezelfde manier, alleen is de kooktijd beduidend minder. Niet-gedroogde pasta heeft nauwelijks een halve minuut nodig. De kooktijd van gedroogde, verse pasta (zelf gemaakt) kan van 2 tot 5 minuten variëren, afhankelijk van de dikte. Voor zogenaamde verse pasta uit de handel volgt u de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Pasta bevat relatief veel koolhydraten. En koolhydraten zorgen (o.a. bij sportbeoefening) voor kracht en snelheid. Bovendien geven ze energie en houden uw spieren in conditie. U voelt zich hierdoor niet alleen fitter, ook uw uithoudingsvermogen neemt toe. Pasta: geen dikmaker Meestal wordt gedacht dat pasta een echte dikmaker is. Pasta is echter niet de dikmaker, maar de saus die erbij wordt gegeten. Pasta met een slanke saus, bijvoorbeeld op basis van tomaat of met gesmoorde groenten, is een geschikte maaltijd als u op de calorieën wilt letten.