Pasteitjes met ragout van paddenstoelen

      Geen reacties op Pasteitjes met ragout van paddenstoelen

 

Pasteitjes met ragout van paddenstoelen

Recept categorie Gerecht met groenten, Voorgerecht, Warme hapjes
Extra info Vegetarisch
Porties 8 personen
Auteur Miele.nl

Wat gaat er in?

Voor de ragout:

  • 1 liter krachtige gevogeltebouillon
  • 250 gram Pied du Mouton ook wel gele stekelzwam of schapenvoetje genoemd
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 50 gram roomboter
  • teentje knoflook fijngehakt
  • takje tijm geritst
  • 75 gram bloem
  • 75 gram boter
  • peper en zout uit de molen
  • snufje foelie
  • 50 ml slagroom
  • 2 eetlepels geroosterd amandelschaafsel
  • fijngehakte peterselie

Voor de pasteibakjes:

Hoe maak ik het klaar?

  1. Borstel de paddenstoelen schoon en vrij van zand. Spoel ze dus nooit met water af. Scheur de Pied du Mouton en snijd de champignons plakjes of stukjes.
  2. Smelt de roomboter in een koekenpan en smoor hierin de knoflook met de tijmblaadjes. Als de boter begint te bruisen, voeg dan de paddenstoelen toe.
  3. Smoor ze totdat ze licht beginnen te kleuren. Bestrooi met wat peper en zout.
  4. Smelt de boter in een sauspan met een dikke bodem en strooi hier de bloem , al roerend en langzaam, in. De roux mag niet bruin worden. Blijf dus voorzichtig roeren totdat een gladde roux is ontstaan.
  5. Voeg beetje bij beetje en onder voortdurend roeren de gevogeltebouillon toe, totdat de ragout de juiste dikte heeft. Schakel de warmtebron uit. Roer nu de slagroom door de ragout.
  6. Breng op smaak met peper, zout en foelie.
  7. Schep de paddenstoelen zonder vocht door de ragout.
  8. Pasteibakjes:
  9. Leg de bevroren deegplakjes op een werkvlak, bestrooi ze licht met zeezout en druk lichtjes aan met een deegroller.
  10. Verwarm de oven voor op Hetelucht Plus 210 °C.
  11. Steek eerst 8 bodems voor de pasteibakjes uit met de uitsteekring van 7 cm.
  12. Prik met een vork gaatjes in de bodems.
  13. Steek nog 16 plakjes uit met de 7 cm steker en maak hieruit met de 5 cm steker de ringen en de dekseltjes.
  14. Bestrijk de bodem licht met water en plak hierop de deegring.
  15. Herhaal dit met de volgende ring.
  16. Bestrijk de dekseltjes met het ei en leg op een bakblik. B
  17. estrijk de bovenkant van de bakjes met een beetje ei. Bak op 210 °C voor ongeveer 12 à 15 minuten.
  18. Schep de ragout in de warme pasteibakjes en bestrooi met de geroosterde amandelen en wat van de gehakte peterselie.