Pittige kippenbouten

      Reacties uitgeschakeld voor Pittige kippenbouten

Pittige kippenbouten

Print
Categorie: Barbeque, Gerecht met Kip
porties: 4
Auteur: Astrid Veltman

ingrediënten

  • 1 citroen
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • 2 theelepels sambal oelek
  • 5 eetlepels ketjap manis
  • 4 kippenbouten
  • 8 bolletjes gember
  • 4 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 3 dl tomatensap
  • 1/2 eetlepel aardappelmeel
  • 2 eetlepels gembernat
  • 1 eetlepel olie

Bereidingswijze

  • Was de citroen goed en rasp de helft van de schil.
  • Pers de citroen uit.
  • Pel het sjalotje en het teentje knoflook.
  • Rasp het sjalotje boven een kommetje en pers het teentje knoflook erboven uit.
  • Roer 1 theelepel citroenrasp, 1 theelepel sambal oelek, 2 eetlepels ketjap manis en 1 eetlepel citroensap door elkaar.
  • Spoel de kippenbouten af en dep ze met keukenpapier goed droog.
  • Trek het vel los en sla het naar de poot toe open.
  • Bestrijk de kippenbouten dik met het kruidenpapje en trek het vel er weer over.
  • Steek het vel eventueel met een cocktailprikker vast en leg de kippenbouten ± 1 uur afgedekt in de koelkast.
  • Maak intussen de saus.
  • Snipper de bolletjes gember.
  • Laat de suiker in een pan met een dikke bodem op zacht vuur smelten en roer er het tomatensap door.
  • Voeg achtereenvolgens de gember, 1 theelepel sambal oelek, 1 theelepel citroenrasp, 3 eetlepels ketjap en 2 eetlepels citroensap toe en laat de saus ± 15 minuten zachtjes pruttelen.
  • Roer in een kopje het aardappelmeel met het gembernat tot een glad papje.
  • Voeg dit al roerend aan de saus toe en blijf roeren tot de saus is gebonden.
  • Bestrijk het barbecuerooster met olie, leg de kippenbouten erop en rooster ze in ± 20 minuten goudbruin en gaar.
  • Keer ze regelmatig.
  • Warm intussen de saus op en geef die er apart bij.

Tips / Opmerkingen

Lekker met nasi koening en atjar tjampoer.