Pittige kippenbouten

      Reacties uitgeschakeld voor Pittige kippenbouten

Pittige kippenbouten

Recept categorie Barbeque, Gerecht met Kip
Porties 4
Auteur Astrid Veltman

Wat gaat er in?

  • 1 citroen
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • 2 theelepels sambal oelek
  • 5 eetlepels ketjap manis
  • 4 kippenbouten
  • 8 bolletjes gember
  • 4 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 3 dl tomatensap
  • 1/2 eetlepel aardappelmeel
  • 2 eetlepels gembernat
  • 1 eetlepel olie

Hoe maak ik het klaar?

  1. Was de citroen goed en rasp de helft van de schil.
  2. Pers de citroen uit.
  3. Pel het sjalotje en het teentje knoflook.
  4. Rasp het sjalotje boven een kommetje en pers het teentje knoflook erboven uit.
  5. Roer 1 theelepel citroenrasp, 1 theelepel sambal oelek, 2 eetlepels ketjap manis en 1 eetlepel citroensap door elkaar.
  6. Spoel de kippenbouten af en dep ze met keukenpapier goed droog.
  7. Trek het vel los en sla het naar de poot toe open.
  8. Bestrijk de kippenbouten dik met het kruidenpapje en trek het vel er weer over.
  9. Steek het vel eventueel met een cocktailprikker vast en leg de kippenbouten ± 1 uur afgedekt in de koelkast.
  10. Maak intussen de saus.
  11. Snipper de bolletjes gember.
  12. Laat de suiker in een pan met een dikke bodem op zacht vuur smelten en roer er het tomatensap door.
  13. Voeg achtereenvolgens de gember, 1 theelepel sambal oelek, 1 theelepel citroenrasp, 3 eetlepels ketjap en 2 eetlepels citroensap toe en laat de saus ± 15 minuten zachtjes pruttelen.
  14. Roer in een kopje het aardappelmeel met het gembernat tot een glad papje.
  15. Voeg dit al roerend aan de saus toe en blijf roeren tot de saus is gebonden.
  16. Bestrijk het barbecuerooster met olie, leg de kippenbouten erop en rooster ze in ± 20 minuten goudbruin en gaar.
  17. Keer ze regelmatig.
  18. Warm intussen de saus op en geef die er apart bij.

Tips / Opmerkingen

Lekker met nasi koening en atjar tjampoer.