Rozijnen brood voor de Kerst

      Reacties uitgeschakeld voor Rozijnen brood voor de Kerst

 

Print

Rozijnen brood voor de Kerst

Categorie Brood
Keuken Nederlandse keuken
Keyword Kerst
porties 3 broden
Auteur Onbekende auteur

Wat gaat er in:

  • 1 kg bloem
  • 15 gram zout
  • 275 gram melk
  • 80 gram gist
  • poedersuiker
  • 2 eieren
  • 100 gram gesmolten boter
  • 750 gram rozijnen
  • 100 gram rum of grand marnier
  • 100 gram amandelen gemalen of gehakt
  • 30 gram fijne tafelsuiker
  • 300 gram amandelspijs

Hoe maak ik het klaar:

  • Vermeng de bloem met zout in een grote kom, maak in het midden een kuiltje. 
  • Verwarm de melk tot lauw.
  • Verkruimel de gist in een kommetje en roer een deel van de lauwe melk erdoor.
  • Giet dit mengsel in het kuiltje in de bloem. 
  • Strooi de suiker erover.
  • Klop de eieren los en giet ze erbij, giet ook de boter erbij en kneed alles door elkaar tot een soepel en glad deeg.
  • Zet het afgedekt 15 minuten op een warme plaats. 
  • Laat de rozijnen wellen in de rum of de grand marnier en kneed ze met de gemalen amandeleen door het deeg.
  • Laat dit weer afgedekt 1 uur rijzen. 
  • Verdeel het deeg in drie stukken en vorm hiervan drie platte, ovale lappen.
  • Vorm als u amandelsijs gebruikt hiervan rolletjes die iets korter zijn dan de deeglap en leg deze op eenderde van de rand op de deeglappen; sla de deeglap dubbel over de amandelspijs tot aan eenderde van de andere kant: zo ontstaat de typerende vorm van stol.
  • Druk de deegrand iets aan en leg de broden op een ingevette bakplaat.
  • Leg er losjes een theedoek over en laat de broden op een warme plaats meer 15 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden C. Schuif de bakplaat iets onder het midden in de oven en bak de broden in 35 - 40 minuten gaar en lichtbruin.
  • Laat ze op een taartrooster afkoelen.
  • Bestrijk de stollen met zachte boter en bestuif ze dik met poedersuiker.