Rozijnen pudding met brandy boter voor de Kerst

      Reacties uitgeschakeld voor Rozijnen pudding met brandy boter voor de Kerst

 

Rozijnen pudding met brandy boter voor de Kerst

Recept categorie Gerecht met fruit, Nagerecht
Keuken: Engelse keuken
Extra info Kerst, Vegetarisch
Porties 10 personen
Auteur Onbekende auteur

Wat gaat er in?

  • 275 gram brood
  • 75 gram cakemeel
  • 175 gram bruine basterdsuiker
  • ½ theelepel koekkruiden
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • zout, naar smaak
  • 250 gram boter
  • 5 eieren
  • 100 ml melk
  • 350 gram rozijnen
  • 350 gram krenten
  • 175 gram sultana's
  • 50 gram hazelnoten
  • 1 citroen
  • 30 ml zoete sherry
  • 30 ml cognac
  • 30 ml rum
  • 100 ml bier
  • 125 gram boter
  • 2 eetlepels basterdsuiker
  • 2 eetlepels rum
  • 2 eetlepels cognac

Hoe maak ik het klaar?

  1. Meng broodkruim, suiker, cakemeel, specerijen, nootmuskaat en zout in een grote kom dooreen. 

  2. Sla de eieren in een aparte kom goed lobbig, met de melk.  

  3. Meng de zachte boter door het broodkruim mengsel en voeg rozijnen, krenten en suitana's toe.

  4. Hak de noten fijn (of maal ze fijn) en schep deze er eveneens door. 

  5. Roer er nu beetje bij beetje het eimengsel door een, alsmede de uitgeperste citroen, sherry, cognac, rum en bier.

  6. Roer alles heel goed door.

  7. Beboter een puddingvorm (inhoud ± 1 1/2 liter) en vul deze met het mengsel. 

  8. Dek de bovenkant af met vetvrij papier en daarover een laag aluminiumfolie.

  9. Bind er, voor de zekerheid, een touw omheen.

  10. Zet de puddingvorm in een grote met water gevulde pan.

  11. Het water moet net tot onder de rand van de puddingvorm komen.

  12. Kook de pudding nu op een matig vuur in 7 uur gaar.

  13. Let er op dat het water steeds bijgevuld moet worden.

  14. Laat de pudding afkoelen.

  15. Kook de pudding voor het serveren op dezelfde wijze, minstens anderhalf uur. 

  16. Laat de pudding opnieuw afkoelen en stort hem dan op een bord.

  17. Maak de cognac en boter als volgt: Maak met een vork de boter met de suiker tot een cremige massa.

  18. Giet er beetje bij beetje de rum en cognac bij.

  19. Doe dit in een schaaltje en zet het in de koelkast.

  20. Serveer de boter goed gekoeld bij de pudding.