Rozijnen stol met hazelnoten spijs voor de Kerst

      Reacties uitgeschakeld voor Rozijnen stol met hazelnoten spijs voor de Kerst

 

Rozijnen stol met hazelnoten spijs voor de Kerst

1 brood = 10 personen

Recept categorie Brood
Keuken: Nederlandse keuken
Extra info Kerst, Vegetarisch
Porties 1 brood
Auteur Onbekende auteur

Wat gaat er in?

  • 1 citroen
  • 200 gram hazelnoten
  • 125 gram suiker
  • 40 gram verse gist
  • 2,5 dl lauwe melk
  • 1 theelepel suiker
  • 1 ei
  • 75 gram boter
  • 500 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 25 gram witte basterdsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 300 gram rozijnen
  • 1 dl abrikozensap
  • 1 dl sinaasappelsap

Hoe maak ik het klaar?

  1. Meng de restvan het ei en 1 eetlepel citroensap door de spijs.

  2. Vorm het tot een rol en leg hem in het midden van de deegplak. 

  3. Klap de plak in de lengte dubbel en leg hem op de bakplaat.

  4. Leg er een theedoek over en laat de stol nog ca. 45 minuten rijzen. 

  5. Verwarm de oven voor op 200 graden.

  6. Bak de stol in ca. 45 minuten gaar.  

  7. Bestrijk de stol met de gesmolten boter.

  8. Laat het brood afkoelen en bestrooi met de poedersuiker.

  9. Boen de citroen schoon en rasp de schil. 

  10. Pers de citroen uit.

  11. Maal 125 g hazelnoten.

  12. Voeg de suiker, 1 theelepel citroenrasp en 1 eetlepel sap toe.

  13. Meng alles tot een smeuige spijs.

  14. Verkruimel de gist.

  15. Voeg de melk en de suiker toe.

  16. Laat dit ca. 10 minuten op een lauwwarme plaats staan.

  17. Klop het ei los.

  18. Smelt de boter.

  19. Vermeng de bloem met het zout, de suiker, de kaneel en 1 theelepel citroenschil. 

  20. Maak een kuiltje en schenk het gistmengsel, de helft van het ei en de helft van de boter erin.

  21. Meng alles tot een deeg.

  22. Kneed dit ca. 10 minuten.

  23. Laat het deeg afgedekt met plastic folie op een warme plaats ca. 1 uur rijzen. 

  24. Breng de rozijnen met de abrikozendrank aan de kook.  

  25. Laat ze van het vuur af ca. 30 minuten wellen en uitlekken. 

  26. Kneed de rozijnen, de biggareaus, de sukade en de rest van de hazelnoten door het deeg. 

  27. Vorm het deeg tot een ovale plak.