Rozijnen stol voor de Kerst uit Amsterdam

      Reacties uitgeschakeld voor Rozijnen stol voor de Kerst uit Amsterdam

 

Rozijnen stol voor de Kerst uit Amsterdam

Recept categorie Brood, Gerecht met fruit
Keuken: Nederlandse keuken
Extra info Kerst, Vegetarisch
Porties 1 broden
Auteur Onbekende auteur

Wat gaat er in?

  • 1 pak witbroodmix
  • 1 ½ dl handwarm water
  • 1 ½ dl lauwe melk
  • 25 gram boter
  • 200 gram rozijnen
  • 200 gram krenten
  • 4 eetlepels rum
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • ½ theelepel kaneel
  • 1 theelepel citroenrasp
  • 50 gram gehakte bigarreaux
  • 50 gram gepelde walnoten
  • 50 gram gepelde blanke hazelnoten
  • 200 gram amandelspijs
  • 1 eidooier
  • 1 eetlepel gesmolten boter
  • poedersuiker
  • bakvorm

Hoe maak ik het klaar?

  1. Week de rozijnen en de krenten in de rum. 

  2. Voeg water, melk, boter, vanillesuiker Bourbon, kaneel en citroenrasp aan de witbroodmix toe. 

  3. Kneed hiervan een samenhangend deeg.

  4. Laat het deeg in een kom, afgedekt met plasticfolie of een vochtige doek, 10 minuten rijzen op een warme plaats.

  5. Hak intussen de noten grof.

  6. Voeg de krenten, rozijnen, bigarreaus en noten aan het deeg toe en kneed het geheel nog even goed door.

  7. Meng de losgeklopte eidooier door de amandelspijs.

  8. Rol het deeg uit tot een ovale lap van 20 x 30 cm en leg het op een ingevette bakplaat. 

  9. Rol van de amandelspijs een rolletje van iets minder dan 30 cm en leg dit in het midden van het deeg.

  10. Vouw een kant van het deeg in de lengte over de amandelspijs zodat de onderkant van de deeglap iets oversteekt. 

  11. Druk het deeg voorzichtig op elkaar.

  12. Laat het deeg afgedekt met plasticfolie op een warme plaats 30 minuten narijzen. 

  13. Verwarm de oven voor op hete lucht 180 graden C, conventioneel 200 graden C. 

  14. Bestrijk voor het bakken de bovenkant van het deeg met water.

  15. Schuif de bakplaat iets onder het midden in de oven en bak de kerststol in ca. 45 minuten gaar en bruin.

  16. Leg het brood op en rooster en bestrijk het met de gesmolten boter. 

  17. Bestrooi het brood voor het serveren met poedersuiker.

Tips / Opmerkingen

Variatietips
Vervang walnoten en hazelnoten door blanke amandelen en maccadamianoten.
Meng 1 el sinaasappellikeur door de amandelspijs
Rozijnen kunnen geel, bruin en blauw zijn. Krenten zijn daarentegen altijd blauw. Vrijwel alle rozijnen zijn afkomstig van witte druiven. De gedroogde blauwe Corinthe-druif is verantwoordelijk voor de krent. In Frankrijk noemt men krenten dan ook "raisins de Corinthe