Salade van radicchio en kropsla met spekjes,gorgonzolacrème en pangritata

      Reacties uitgeschakeld voor Salade van radicchio en kropsla met spekjes,gorgonzolacrème en pangritata

Salade van radicchio en kropsla met spekjes,gorgonzolacrème en pangritata

Recept categorie Gerecht met kaas, Salades
Keuken: Italiaanse keuken
Porties 4
Calorieën 470 kcal
Auteur Miele.nl

Wat gaat er in?

  • 2 kropjes radicchio
  • 1 kropsla
  • 1 theelepel gekonfijte gember gehakt
  • 5 bieslooksprieten in fijne ringetjes gesneden
  • 50 ml olijfolie
  • scheutje balsamico-azijn
  • 150 gram kleine champignons schoongemaakt en in kwarten gesneden
  • 150 gram spekjes mager
  • 1 sjalot gesnipperd
  • Peper
  • Zout

Voor de gorgonzolacrème en de pangritata:

  • 50 gram gorgonzola
  • 2 eetlepels mayonaise
  • Witte wijnazijn naar smaak
  • Peper
  • Zout
  • 2 sneetjes wittebrood zonder korst in kleine stukjes gesneden
  • 1 teentje knoflook
  • Olijfolie
  • een snuf pimentpoeder

Hoe maak ik het klaar?

  1. Halveer de radicchio, verwijder de kern en snijd de blaadjes los. Was en droog de blaadjes en snijd ze in gelijkmatige reepjes.
  2. Pluk de lichtgroene en gele blaadjes van de kropsla. Was en droog de blaadjes voorzichtig.
  3. Meng gember en bieslook met olijfolie en een scheutje balsamico. Zet de dressing tot gebruik apart.
  4. Smelt voor de gorgonzolacrème de gorgonzola in een pannetje op laag vuur. Laat de kaas iets afkoelen en spatel de mayonaise erdoor. Breng op smaak met azijn, peper en zout. Zet tot serveren apart.
  5. Verwarm de oven voor op Hetelucht Plus 180 °C.
  6. Meng 1 eetlepel olie in een kopje met de geperste knoflook en meng goed. Strooi de broodstukjes op de bakplaat, besprenkel met de knoflookolie en bestrooi met pimentpoeder. Meng de ingrediënten behoedzaam en spreid het brood gelijkmatig op de bakplaat uit. Schuif de bakplaat in de oven en bak de pangritata tot het lekker geurt en goudbruin is.
  7. Functie: Hetelucht
  8. Plus 180 °C, gedurende ca. 5 minuten
  9. Serveren:
  10. Meng de slasoorten en maak de sla aan met de gemberdressing. Rangschik de sla in het midden van de borden.
  11. Verhit een halve eetlepel olie en bak hierin de spekjes. Voeg de champignons en de uisnippers toe en bak even mee.
  12. Verdeel het spekmengsel over de sla en lepel wat gorgonzolacrème om en over de sla. garneer tenslotte met de pangritata.
  13. Tip:

Tips / Opmerkingen

Toen Parmezaanse kaas voor veel Italianen te duur was, bereidde men een knoflook-broodkruim, pangritata, om over de gerechten te strooien.

Voedingsfeiten
Salade van radicchio en kropsla met spekjes,gorgonzolacrème en pangritata
Hoeveelheid per portie
Calorieën 470 Calorieën van vet 369
% Dagelijkse waarde*
Totaal vet 41g 63%
Totaal koolhydraten 14g 5%
Voedingsvezels 3g 12%
Eiwit 12g 24%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.