Sara sara kousbanti en zuurgoed

      Reacties uitgeschakeld voor Sara sara kousbanti en zuurgoed

Sara sara kousbanti en zuurgoed

kousenband met garnalen en zoetzure groenten

Recept categorie Gerecht met groenten, Zeevruchten
Keuken: Surinamse keuken
Auteur Astrid Veltman

Wat gaat er in?

  • 1 1/2-2 bossen kousenband in stukjes van 2-3 cm
  • zout zwarte peper
  • 2-3 eetlepels olie
  • 1 fijngesneden ui
  • 2 grote rijpe ontvelde tomaten, in blokjes
  • 4 tenen knoflook in plakjes
  • 1 heel gelaten Madame Jeanette
  • 400 gr gepelde gekookte grote garnalen (gamba's)

Hoe maak ik het klaar?

  1. Kook de kousenband ± 5 minuten in ruim kokend water met zout en laat ze uitlekken.
  2. Verhit de olie en bak de ui ± 5 minuten.
  3. Voeg de tomaat, de knoflook en de Madame Jeanette toe en bak het mengsel op zacht vuur ± 15 minuten tot het smeuïg is en de helft van het vocht is verdampt.

  4. Voeg zout en peper toe, roer de kousenband erdoor en laat ze in de saus in ± 8 minuten gaar worden.

  5. Roer de garnalen erdoor en warm ze 3 minuten mee.
  6. Verwijder voor het serveren de Madame Jeanette.

Zuurgoed

  1. Leg 1 komkommer in plakjes, 1 rode en 1 groene paprika in reepjes en 1/2 bloemkool in roosjes in een schaal en schenk hier 1/2 liter natuurazijn op.

  2. Voeg 2 fijngesneden sjalotjes, 2 eetlepels suiker, zout, 10 gekneusde pimentbessen, 1 blaadje laurier en 1 Madame Jeanette toe, schenk er 21/2 dl kokend water bij en laat het mengsel 30 minuten staan.

  3. Verwijder de Madame Jeanette.
  4. Schep het mengsel uit het vocht en serveer het bij de kousenband.