Ski vlaai

      Reacties uitgeschakeld voor Ski vlaai

 

Ski vlaai

Recept printen
Recept categorie: met fruit/ Taart
Porties: 1 taart
Van wie is dit recept: Jolanda's Bakhuisje

Wat gaat er in:

ngrediënten voor de bodem:

  • 250 gr bloem
  • 15 gr verse gist (of 8 gr droge gist)
  • 50 ml melk
  • 1 ei
  • 75 gr boter
  • 25 gr basterdsuiker
  • 3 gr zout

Ingrediënten voor de merinque staafjes:

  • 100 gr ei (3 à 4 eieren zijn dat)
  • 100 gr suiker
  • 100 gr poedersuiker
  • Ingrediënten voor de vulling:
  • 1 grote pot kersen
  • 50 gr suiker
  • 3 koffielepels aardappelzetmeel (koffielepel = 8 gr)

Ingrediënten voor de topping:

  • 150 gr mascarpone
  • 500 ml slagroom
  • 70 gr poedersuiker

Hoe maak ik het klaar:

  • Start eerst met het maken van de merinque staven. 
  • Doe het eiwit in een schone en vetvrije kom. 
  • Voeg nu beetje bij beetje de suiker toe en klop tot het eiwit zeer stijf is. 
  • Voeg nu beetje voor beetje de poedersuiker toe en klop verder. 
  • Doe de merinque in een spuitzak met een spuitmondje met een kleine opening. 
  • Leg bakpapier op de bakplaat en spuit nu lange staven naast elkaar op de bakplaat. 
  • Je hebt genoeg voor zo'n 3 bakplaten en het mag straks royaal op de vlaai komen te liggen dus leef je uit.
  •  Bak de merinque in een oven ( liefst hetelucht ) op 80°C in ca 1.5 uur krokant. 
  • Zet tijdens het bakken de deur van de oven op een kiertje zodat het vocht weg kan.
  • Ga tijdens het bakken van de merinque aan de slag met het deeg voor de bodem. 
  • Meng alle ingrediënten behalve het zout in de keukenmachinen en laat deze een vijftal minuutjes draaien. 
  • Zodra het deeg zich gaat vormen tot een bal voeg je het zout toe en nu laat je de machinen nog een 25 minuten kneden. 
  • Zet de kom nu op een warme en tochtvrije plaats en laat het deeg 1 uur rijzen. 
  • Na het rijzen rol je het deeg uit tot een ronde lap en leg je deze in de ingevette bodem. 
  • Druk de zijkanten aan en prik gaatjes in de bodem met een vork. 
  • Rol de randen van het deeg met een deegrioller mooi af.
  •  Leg bakpapier op de bodem en leg hierop bakparels of bakbonen of gedroogde spliterwten en bak nu de bodem af in een voorverwarmde oven van 200°C in ca 20 minuutjes. 
  • Verwijder na het bakken onmiddellijk het bakpapier met de bakparels en de bakvorm en laat de bodem volledig afkoelen op een taartrooster.
  • Doe de kersen met het grootste gedeelte van het sap in een steelpan. 
  • Het andere restje sap doe je in een kopje. 
  • Voeg hieraan 2 à 3 koffielepels aardappelzetmeel toe en roer tot een glad papje. 
  • Voeg aan de kersen in de steelpan 50 gr suiker toe en breng het geheel aan de kook. 
  • Voeg het papje toe en roer goed door tot de kersen mooi zijn ingedikt. 
  • Schenk de kersen in de vlaaibodem en verdeel het een beetje. 
  • Zet de vlaai in de koelkast om af te koelen.
  • Breek de merinque staven in kleine stukjes. 
  • Klop de slagroom samen met 150 gr mascarpone en 70 gr poedersuiker stijf. 
  • Haal de bodem uit de koelkast en bedek de vlaai met een goede laag slagroom. 
  • Strijk het geheel mooi af, het mag naar het midden toe iets dikker uitlopen. 
  • Strooi nu royaal de merinque staafjes over de vlaai en duw licht met je handen aan.
  • Je taart is nu klaar om te serveren 😀

Tips / Opmerking