Spatchcocked chicken

      Reacties uitgeschakeld voor Spatchcocked chicken

 

Spatchcocked chicken

(kip in de vorm van een vlinder)

De term 'spatchcock' is afkomstig uit Ierland, het betekent het snel slachten en

bereiden van gevogelte voor onverwacht bezoek. Door de ruggewervel eruit te

snijden, kan de kip helemaal plat worden gelegd.

Recept categorie Barbeque, Gerecht met Kip
Keuken: Ierse keuken
Porties 4
Auteur Astrid Veltman

Wat gaat er in?

  • 2 kleine braadkuikens ± 800 gr
  • olie of één van de onderstaande marinades

Marinade 1

  • 3 eetlepels lichte honing
  • 2 eetlepels sinaasappelsap
  • geraspte sinaasappelschil
  • 2 geperste tenen knoflook
  • enkele druppels tabasco of wat cayennepeper naar smaak

Roer alle ingrediënten door elkaar en bestrijk de kip er voor en tijdens het roosteren mee

Marinade 2

  • 4 eetlepels donkere sojasaus
  • 4 eetlepels lichte sojasaus
  • 120 gr honing
  • 120 ml sesamolie

Hoe maak ik het klaar?

  1. Leg de kuikens met de borstkant naar beneden op een plank, snijd de kip aan beide kanten van de ruggewervel in en verwijder de ruggewervel.

  2. Keer de kuikens en druk ze plat door heel stevig op het borstbeen te drukken.
  3. Verwijder de wensbeentjes en steek kruisgewijs 2 metalen grillpennen door de kuikens, zodat ze plat in model blijven.

  4. Verhit de grill of steek de barbecue aan.
  5. Leg de kuikens op de velkant op het rooster, bestrijk het vlees met olie of met een marinade, keer ze en bestrijk ook de andere kant.

  6. Rooster de kuikens eerst aan de velkant op ± 10 cm afstand van de grill in 15-18 minuten per kant gaar en goudbruin.

  7. Bestrijk ze af en toe met olie of marinade.
  8. Als u kippenbouten of karbonades op de grill of barbecue wilt bereiden, is het aan te raden, de delen in (gevogelte)bouillon voor te garen, omdat het eiwitrijke vlees door

  9. verkeerde behandeling een voedingsbodem is voor bacterieën. Hierdoor kunt u er zeker van zijn dat ze volledig gaar worden zonder te bruin of te droog te worden.

  10. Reken voor drumsticks 15 minuten; voor kippenpoten 20 minuten en voor kippenbouten 25 minuten voorkoken.

  11. Voor kip die op de boven beschreven manier op de grill wordt bereid, is voorgaren niet nodig; door het platslaan is de vleeslaag dun en snel gaar.

  12. Roer alle ingrediënten door elkaar en bestrijk de kip er voor en tijdens het roosteren mee.

  13. Vermeng alle ingrediënten en marineer de kip er een half uur in.
  14. Neem de kip uit de marinade en kook het restant in.
  15. Bestrijk de kip de laatste 10 minuten van het roosteren met de ingekookte marinade voor een mooie glans.

Tips / Opmerkingen

Als u de kuikens tijdens het roosteren met olie bestrijkt, blijven ze vrij neutraal van smaak. Door ze met een marinade te bestrijken, zullen ze een mooie glanzende laag krijgen en worden ze gekruid van smaak.