Spruitjesstamppot met appelhachee

      Reacties uitgeschakeld voor Spruitjesstamppot met appelhachee

 

Spruitjesstamppot met appelhachee

Recept printen
Recept categorie: met fruit/ met groenten/ met vlees/ Stamppot
Porties: 4
Van wie is dit recept: Astrid Veltman

Wat gaat er in:

  • 150 gr gedroogde appeltjes
  • 3 eetlepels rozijnen
  • 11/2 dl sinaasappelsap
  • 2 eetlepels boter
  • 600 gr hacheevlees
  • 1 ui
  • 1 theelepel basterdsuiker
  • 1 eetlepel bloem
  • 3 dl runderbouillon (van tablet)
  • 2 kruidnagel
  • zout (versgemalen peper, nootmuskaat)
  • 750 gr spruitjes (kleine )
  • 750 gr aardappel
  • 1 dl koffieroom ( of slankroom)
  • 50 gr spekreepjes
  • 100 gr Noten
  • 1 eetlepel paneermeel
  • een ingevette ovenschaal

Hoe maak ik het klaar:

  • Week de appeltjes en de rozijnen 1 nacht in het sinaasappelsap.
  • Verhit voor de hachee 2 eetlepels boter en braad het vlees rondom snel aan.
  • Voeg de ui en de suiker toe en bak ze omscheppend 2 minuten mee.
  • Strooi de bloem erover en laat die al roerend licht kleuren.
  • Schenk er geleidelijk de bouillon bij.
  • Voeg de kruidnagels, zout en peper toe en laat het vlees in 2-3 uur gaar sudderen.
  • Laat de laatste 20 minuten de appeltjes, de rozijnen en het sinaasappelsap mee sudderen.
  • Bind de saus eventueel met aangemaakte maïzena.
  • Kook de aardappelen in 20 minuten gaar en giet ze af.
  • Kook de spruitjes 5 minuten in weinig water met zout, giet ze af en houd ze warm.
  • Stamp de aardappelen fijn en roer er zoveel room, boter, zout, peper en nootmuskaat door tot een stevige, pittige puree ontstaat.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Bak de spekreepjes in een droge koekepan in 8 minuten zachtjes uit en schep ze met het bakvet en de spruitjes door de puree.
  • Doe de stamppot over in de ovenschaal.
  • Vermeng de gehakte noten met het paneermeel en strooi dit over de stamppot.
  • Laat de stamppot onder de grill in 10 minuten goudbruin kleuren.
  • Serveer de hachee er apart bij.