Stamppot rauwe andijvie

      Reacties uitgeschakeld voor Stamppot rauwe andijvie
Print

Stamppot rauwe andijvie

Categorie Gerecht met groenten, Gerecht met vlees, Stamppot
porties 4
Auteur Astrid Veltman

Wat gaat er in:

  • 1 1/2 kg aardappelen
  • zout
  • 500 gr andijvie krop
  • 1 grote ui
  • 200 gr gerookte spekblokjes
  • 250 gr gekookte Gelderse worst
  • 1 1/2 dl melk
  • versgemalen peper

Hoe maak ik het klaar:

  • Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in een pan met weinig water met zout in ± 20 minuten zachtjes gaar.
  • Was de krop andijvie en schud hem goed droog.
  • Snijd de krop in dunne repen en laat ze in een vergiet goed uitlekken.
  • Pel en snipper de ui.
  • Verwarm de grill voor.
  • Verwarm de spekblokjes in een pan op zacht vuur tot er wat vet uit smelt en bak ze daarna op hoger vuur knapperig bruin.
  • Bak de ui ± 2 minuten zachtjes mee.
  • Snijd de gekookte worst in plakken, schuif ze op een grillplaat onder het hete grillelement en rooster ze in ± 4 minuten mooi bruin; keer ze halverwege.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
  • Voeg al roerend zoveel melk en spekvet toe dat een smeuïge puree ontstaat.
  • Schep de andijvie erdoor en warm de stamppot al omscheppend nog even goed door
  • tot de andijvie net begint te slinken.
  • Schep ook de spekjes en de ui erdoor.
  • Breng de stamppot op smaak met zout en peper en leg de plakjes worst erop.
  • Lekker met mosterd en piccalilly.

Tips / Opmerkingen

Variatietip:

Schep samen met de spekjes en de ui ook 150 gr verkruimelde feta en 1/2 eetlepel tijmblaadjes door de stamppot.