Stamppot zuurkool

      Reacties uitgeschakeld voor Stamppot zuurkool
Print

Stamppot zuurkool

Categorie Gerecht met groenten, Gerecht met vlees, Stamppot
porties 4
Auteur Astrid Veltman

Wat gaat er in:

  • 1 1/2 kg afkokende aardappelen
  • zout peper
  • 1 1/2 dl halfvolle melk
  • 600 gr wijnzuurkool
  • 75 gr mager rookspek reepjes
  • 2 eetlepels boter
  • 1 rode paprika
  • 2 gerookte kipfilets 400 gr
  • 1 klein potje bruine bonen
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • 1 theelepel chilisaus
  • geraspte oude kaas

Hoe maak ik het klaar:

  • Kook de aardappelen met wat zout gaar, stamp ze fijn en meng ze met de verwarmde
  • melk tot een puree.
  • Breng op smaak met peper.
  • Bak intussen de spekjes in de boter zachtjes uit.
  • Snipper de paprika en bak hem kort mee.
  • Snijd de gerookte kipfilet in reepjes en warm ze mee.
  • Haal de wijnzuurkool los, schep hem met wat water, de rozijnen en de uitgelekte
  • bruine bonen bij de kip en de spekjes en laat alles al omscheppend even stoven.
  • Roer het zuurkoolmengsel smeuïg met de crème fraîche en de chilisaus en schep dit
  • door de aardappelpuree.
  • Serveer met geraspte oude kaas.

Tips / Opmerkingen

Variaties

Met mosterd en worstjes:

Bak met de spekjes 1 gesnipperd uitje mee, gebruik gewone zuurkool, stoof met 1 dl alcoholvrij bier in plaats van water, 2 eetlepels Zaanse mosterd, 2 stevige handappels in parten, 100 gr rozijnen en schep 2 blikken verwarmde rundercocktailworstjes door de puree.

Met hazenpeper en champignons:

Bak met de spekjes 1 gesnipperde ui, 200 gr kastanjechampignons in plakjes en 450 gr in stukjes gesneden hazenvlees bruin, doe er een verkruimelde plak ontbijtkoek, 3 kruidnagels, 1 laurierblad, een takje rozemarijn, 2 jeneverbessen, een flinke draai peper, 2 eetlepels crème fraîche en 1 dl rode wijn bij en laat 15 minuten stoven. Verwarm de wijnzuurkool apart en schep hem met de hazenpeper door de puree.