Surinaamse appeltaart met een krokant laagje

      Reacties uitgeschakeld voor Surinaamse appeltaart met een krokant laagje

 

Surinaamse appeltaart met een krokant laagje

Recept printen
Recept categorie: met fruit/ Taart
Land van herkomst: Suriname
Porties: 8
Van wie is dit recept: Astrid Veltman

Wat gaat er in:

  • 1/2 pak appeltaartmix
  • 1/2 losgeklopt ei
  • 75 gr koude boter
  • 5 stevige appels ((Elstar of Jonagold))
  • citroensap
  • 1 theelepel gembersiroop
  • 50 gr rozijnen (en/of krenten)
  • 1 borrelglaasje strohrum (of cognac)
  • 10 gr gehakte sukade
  • 50 gr ananas ((blik))
  • 4 druppels amandelessence
  • 4 druppels vanille-essence
  • 1 theelepel suiker (+ extra suiker voor garnering)
  • gemalen kaneel

Hoe maak ik het klaar:

  • Week de rozijnen en/of krenten minstens 30 minuten in de strohrum of de cognac.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bereid van de mix, het ei en de boter een deeg, zoals op de verpakking staat aangegeven.
  • Verdeel het deeg in tweëen en bewaar de ene helft in de vriezer en het andere deel tot verder gebruik in de koelkast.
  • Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen.
  • Snijd de parten in schijfjes en besprenkel de appel met citroensap om verkleuren te voorkomen.
  • Laat de rozijnen en/of krenten uitlekken en vang het vocht op.
  • Doe het vocht met de appel, de gembersiroop, de amandelessence en de vanilleessence in een pan, breng het aan de kook en kook de appelschijfjes beetgaar.
  • Vermeng de sukade, de theelepel suiker met de rozijnen en/of krenten en voeg naar smaak kaneel toe.
  • Vet een vaste bakvorm (lage (quiche)vorm) van ± 25 cm doorsnee in met boter.
  • Rol het deeg uit de koelkast uit en bekleed er de vorm mee.
  • Schep de vulling in de vorm.
  • Schaaf het deeg uit de diepvries met een grove rasp en verdeel het schaafsel over de vulling.
  • Bestrooi de taart licht met suiker en bak hem dan in 1 uur in de oven goudbruin en gaar.
  • Laat de taart in de vorm afkoelen.