Kweeperentaart met kwark
Print

Kweeperentaart met kwark

Categorie: Gerecht met fruit, Taart
Auteur: Onbekende auteur

Materials

Voor het deeg:

  • 250 g bloem
  • 225 g koude boter
  • 180 g suiker
  • 5 g zout

Voor de vulling:

  • 3 kweeperen ongeveer 750 g
  • 70 g gemalen amandelen
  • 60 g kwark volle, niet ontvet
  • 60 g ongezouten boter op kamertemperatuur
  • 35 g rozijnen
  • 25 g suiker
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/2 tl gemengde specerijen gember, cardemom, piment en kruidnagel in een verhouding van 10:4:1:1 -samen dus 1/2 theelepel-, maar je kunt ook speculaaskruiden of 5-spices nemen
  • 3 eidooiers

Bereidingswijze

  • Voor 1 vlaai- of springvormen 22 cm.

Het deeg:

  • Doe zout, suiker, bloem en boter in een kom.
  • Snij de boter klein en kneed tot je een elastische deegbal hebt.
  • Laat een half uurtje rusten in de koelkast.

De vulling:

  • Kook de geschilde en in stukken gesneden kweeperen gaar.
  • Doe alles behalve rozijnen en het deeg in een blender of grote vijzel en maak er een moes van.
  • De hoeveelheid voor de vulling is voldoende voor een grote vlaai of een springvormen met een diameter van 22 cm.
  • Bekleed een ingevette en met bloem bestrooide springvorm of vlaaienvorm met het deeg.
  • Verdeel de vulling over het deeg, versier evenueel de rand van de taart naar eigen inzicht.
  • Bak de taart in de oven (180 C) gedurende 40 tot 50 min.
  • Controleer of de vulling gaar is, haal de vorm uit de oven, en laat vijf minuten rusten.
  • Haal dan de taart uit de vorm, en laat deze op een taartrooster afkoelen, of serveer meteen.