Zachte ontbijtbroodjes

      Reacties uitgeschakeld voor Zachte ontbijtbroodjes

Zachte ontbijtbroodjes

Iets voor het nieuwjaarsonbijt, maar ook voor een rustige zondagochtend.
Recept printen
Recept categorie: Broodjes
Land van herkomst: Engeland
Dieët / Speciale gelegenheid: Oud & Nieuw
Porties: 12
Van wie is dit recept: Astrid Veltman

Wat gaat er in:

  • 450 gr bloem (voor witbrood)
  • 15 gr gist (verse of 1 zakje gedroogde gist)
  • 2,8 dl melk
  • 10 gr zout
  • 1-2 eetlepels room

Hoe maak ik het klaar:

  • Los de gist op in 2 eetlepels lauwwarm water.
  • Verwarm de melk tot ze bloedwarm (37-38°C) is.
  • Doe de bloem in een grote kom en laat die in een niet te warme oven (± 50°C) even opwarmen.
  • Meng het zout, daarna de gistoplossing en tenslotte de warme melk door de bloem.
  • Kneed van dit mengsel een soepel deeg, maak er een bal van, leg de bal in de kom, bedek de kom met een met warm water vochtig gemaakte schone doek of met een vel
  • plastic (pedaalemmerzak) en laat het deeg een uur rijzen.
  • Bestuif intussen een bakplaat met wat bloem.
  • Sla het deeg terug, kneed het een paar tellen, bestrooi het met wat bloem, vorm er een lange dikke rol van en verdeel deze in twaalf zo gelijk mogelijke delen.
  • Vorm van ieder deel een bolletje.
  • Op dit punt lijken de bolletjes erg klein; vergeet niet dat ze bijna twee keer zo groot zullen worden.
  • Bedek de broodjes met een vel plastic of een dunne doek en laat ze 15-20 minuten rijzen.
  • Verwarm intussen de oven voor tot 220°C.
  • Leg de bolletjes met de bovenkant naar beneden op de bakplaat, maak met een klein scherp mes of met een schaar een snee dwars over de bolletjes en laat ze nog even rijzen tot de snee open gaat staan.
  • Laat ze dan in het midden van de oven 15 minuten bakken.
  • Temper de oven tot 190°C en laat de broodjes nog 5- 10 minuten bakken.
  • Bestrijk de broodjes meteen nadat ze uit de oven zijn gehaald met wat room om ze glans te geven.
  • Deze broodjes zijn het lekkerst als ze nog warm zijn, maar ze kunnen worden opgewarmd.

Tips / Opmerking

N.B.: In dit recept wordt melk gebruikt in plaats van water, omdat dit de korst zachter maakt.