Zalm fluweelsoep

      Reacties uitgeschakeld voor Zalm fluweelsoep

 

Zalm fluweelsoep

Recept categorie Gerecht met vis, Soepen
Porties 4
Auteur Astrid Veltman

Wat gaat er in?

  • 250 gr verse zalm filet
  • 2 dl droge witte wijn
  • 1 1/2 dl visbouillon
  • boter
  • zout
  • 1 appel Golden Delicious of Jonagold
  • 1 ui
  • 1 koffielepel milde kerriepoeder
  • 30 gr bloem
  • 2 eierdooiers
  • 1/4 liter room
  • 1/4 bosje kervel

Hoe maak ik het klaar?

  1. Verwijder de overtollige zalmgraatjes met een tangetje of een pincetje en snijd de zalm in blokjes van 1 1/2 cm.

  2. Smelt in een lage platte pan een klontje boter en voeg er de zalmblokjes, 1 dl witte wijn en 2 dl visbouillon bij.

  3. Breng dit mengsel aan de kook (laat niet doorkoken, maar alleen pocheren).
  4. Kruid met wat zout en laat de zalmblokjes in deze jus rusten.
  5. Schil de appel, snijd het klokhuis weg en snipper hem fijn, zonder te hakken.
  6. Snipper ook de ui fijn en stoof hem op laag vuur in een klontje boter, maar laat niet kleuren.
  7. Voeg er de gesnipperde appel bij en let erop dat deze niet bruin wordt.
  8. Bestrooi alles met 1/2 koffielepel kerriepoeder.
  9. Meng de bloem erbij en laat die wat drogen.
  10. Voeg al roerend de rest van de wijn en de visbouillon toe en kook alles op matig vuur op.
  11. Laat nog ± 15 minuten doorkoken, roer af en toe en controleer de smaak.
  12. Als u een sterkere smaak wenst, kunt u nog wat kerriepoeder toevoegen.
  13. Mix de soep fijn en zeef haar.
  14. Vermeng de room met de eierdooiers en haal deze 'liaison' door de soep.
  15. Warm de zalmblokjes even op en schik 3/4 ervan in diepe borden.
  16. Doe de zalmbouillon bij de soep en serveer de soep op de zalmblokjes, maar zorg ervoor dat deze nog zichtbaar blijven.

  17. Werk de randen van de borden met enkele plukjes verse kervel af.
  18. Dien de rest van de soep op in een mooie soepterrine, gegarneerd met de rest van de zalmblokjes..